Het Braille schrift

Korte inleiding
Braille dat is een speciaal soort alfabet dat voor blinden is ontwikkeld. Zo kunnen blinden eigenlijk lezen door te voelen aan speciale soorten combinaties van 6 Braillepuntjes die samen een letter vormen van het alfabet.

Hoe vormen deze puntjes nu een letter?

Het systeem 'Braille' is gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 reliëfpunten in twee kolommen van drie punten. Deze combinatie van puntjes zijn voelbaar met je vinger. 
De puntjes hebben ook allemaal een nummer gekregen van 1 tot en met 6.

  • De puntjes 1,2,4,5 worden gebruikt voor de letters A tot en met J
  • Het puntje 3 komt erbij voor de letters K tot en met T
  • Het puntje 6 komt erbij voor de letters U tot en met Z met uitzondering van de letter W omdat die niet zo veel gebruikt werd/wordt

Afbeeldingsresultaat voor Braille 1,2,3,4,5,6

Hoe kan je Braille aanleren?

Er zijn heel wat mogelijkheden om Braille aan te leren aan blinden zoals je inschrijven in een opleiding bij de Brailleliga. In de Brailleliga helpen begeleiders je met het aanleren van alle cijfers en letters of er bestaat ook een applicatie op de computer die je helpt met het aanleren van het Braille schrift.

Maar neen, voor mensen die wel kunnen zien is het Braille aanleren veel moeilijker omdat de gevoelszenuwen bij blinden veel meer op punt staat dan bij mensen die wel kunnen zien. Als je goed kan zien dan zal het langer duren om het aan te leren dan een blinde.


                                            Afbeeldingsresultaat voor brailleliga

Zelf wist ik niet veel over het Braillegeschrift dus ik vond het zeer interessant om hier eens over te bloggen. Ik hoop dat jullie nu ook al meer weten over het Braillegeschrift.

Reacties

Populaire posts van deze blog