Wat is sms-taal?
Sms-taal ook wel 'chattaal' genoemd, is een soort taal die gebruikt wordt om met elkaar te communiceren op een snelle en korte manier. Qua woordspelling trekt het eigenlijk op niets.
Sms-taal wordt vooral gebruikt op facebook (messenger), Whatsapp en natuurlijk via sms.
Sms-taal bestaat eigenlijk uit afkortingen zoals 'L8' (lacht), 'drm' (daarom)...
Hoe ontstond sms-taal?
Er is een verband tussen het ontstaan van de gsm en sms-taal. Sinds het ontstaan van de gsm gebruiken veel mensen sms om met elkaar te communiceren. Een grote populatie van de mensen heeft de neiging om snel te antwoorden op een bericht dat ze binnen krijgen, hierdoor laten ze vaak klinkers wegvallen waardoor je afkortingen krijgt. Vroeger voordat er nog geen gsm was kon je nog niet echt van sms-taal spreken. In het Oud-Nederlands was er vooral sprake van orale cultuur, veel mensen schreven niet. Nu wordt er heel veel geschreven (fb, sms...).
Wie gebruikt sms-taal?
Je zou denken dat vooral jongeren sms-taal gebruiken omdat ze het cool en leuk vinden en omdat ze zo zijn opgegroeid in het uitkomen van de gsm, maar toch zijn er heel veel volwassenen die deze taal ook gebruiken. Mensen ouder dan 65 jaar die zal je dat niet echt meer zien
gebruiken. Baart, J. (2009) Dat jongeren steeds creatiever worden met taal in deze nieuwe media, hoeft zeker niet slecht te zijn. artikel: In de Volkskrant.
https://cdn.reshift.nl/media/media/thumbnails
Welke soorten sms-taal kan je allemaal vinden?
Je hebt verschillende onderwerpen van sms-taal, één daarvan is het gebruik van emoticons.
Emoticons zijn geen letters maar gezichtsuitdrukkingen, die heel leuk kunnen zijn om te sturen want je kan zo laten zien hoe je je voelt. Dan heb je ook nog het gebruik van letters in je afkortingen zoals suc6 (succes), m8 (mate)...
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images
Wat is het effect van sms-taal op het standaard-Nederlands?
Sms-taal is eigenlijk een afgeleide vorm van standaard-Nederlands maar dan met veel fouten erin en weggelaten klinkers. 'Sms-taal is niet tegen te houden', aldus Van de Craen P. beweert in taalschrift.org,(2006). Sms-taal is ook veel creatiever omdat je altijd nieuwe dingen kunt bedenken om woorden af te korten en zo blijft er wat beweging in de Nederlandse taal.
Standaard-Nederlands blijft wel zeer belangrijk om officiële mails en brieven te schrijven zoals sollicitatiebrief, factuur...
https://static.upcoming.nl/static/images/52f3a7d7ac
Is sms-taal nuttig?
Sms-taal is zeker handig als je snel en kort wilt antwoorden op een berichtje of informele mails...
omdat je dan gebruik kan maken van veel afkortingen met emoticons en cijfers. De meeste jongeren gebruiken het, maar volwassenen maken er ook gebruik van. Voor officiële en formele brieven is dit niet zo handig omdat je dan zeker en vast standaard-Nederlands moet gebruiken. De Kesel M. (2006) beweert in taalschrift.org 'bij sms is niet de boodschap van belang, maar het spel dat men ermee speelt'.
Baart, J. (2009) Dat jongeren steeds creatiever worden met taal in deze nieuwe media, hoeft zeker niet slecht te zijn. artikel: In de Volkskrant.
'Sms-taal is niet tegen te houden', aldus Van de Craen P. beweert in taalschrift.org,(2006).
De Kesel M. (2006) beweert in taalschrift.org 'bij sms is niet de boodschap van belang, maar het spel dat men ermee speelt'.
Baart, J. (2009) Dat jongeren steeds creatiever worden met taal in deze nieuwe media, hoeft zeker niet slecht te zijn. artikel: In de Volkskrant.
'Sms-taal is niet tegen te houden', aldus Van de Craen P. beweert in taalschrift.org,(2006).
De Kesel M. (2006) beweert in taalschrift.org 'bij sms is niet de boodschap van belang, maar het spel dat men ermee speelt'.
Reacties
Een reactie posten