Hoe communiceren dieren met elkaar?

Mensen communiceren met elkaar door het gebruik maken van gebaren, geluiden, gezichtsuitdrukkingen en door woorden uit te wisselen. Maar hoe zit dat juist bij dieren? Hoe communiceren ze met elkaar? Kan elk dier alleen zijn eigen soort begrijpen of kan een olifant ook een hond verstaan? 


Hoe en waarom communiceren dieren met elkaar?
    Afbeeldingsresultaat voor vluchtende dieren voor hun vijand
  • Diersoorten maken gebruik van communicatie om elkaar te waarschuwen voor vijanden. Als een soort een vijand voelt naderen dan waarschuwt hij de andere soortgenoten en dan weten de soortgenoten dat ze moeten vluchten of samenkomen om een front te vormen tegen de vijand. Dieren laten elkaar zien dat ze trots zijn op zichzelf zoals een pauw haar veren helemaal laat openbloeien om aandacht te krijgen van de mannetjes. Een hond die zijn tanden laat zien om te laten zien dat hij kwaad is en dat hij zich niet laat doen of een stinkdier dat zijn vieze stof verspreid over zijn vijand.                     Het zijn allemaal manieren hoe en waarom dieren met elkaar communiceren.


Kan een diersoort een ander diersoort begrijpen?
  • Diersoorten van hetzelfde ras kunnen elkaar goed begrijpen want ze gebruiken dezelfde gebaren en lichaamshoudingen tegenover elkaar. Een kat kan een tijger goed begrijpen omdat ze van dezelfde familie afkomstig zijn.
  • Maar een dier dat een ander diersoort begrijpt is niet zo eenvoudig. Als een hond zijn staart omhoog doet dan is die heel blij maar als een kat zijn staart omhoog doet dat is die kwaad. Dat geeft al een heel verkeerd beeld tegenover elkaar. Een bij kan ook niet op een gemakkelijke manier communiceren met een hond want een bij is klein en vliegt in de lucht.
  • Als een diersoort een aanval wil opzetten tegen een andere diersoort dan zullen de twee soorten elkaar wel direct begrijpen dat ze een aanval willen starten tegen elkaar.

conclusie

Dieren hebben allemaal een eigen manier van communicatie en de ene soort begrijpt de andere soms op een andere manier waardoor er soms een miscommunicatie tussen de dieren valt.

Reacties

Populaire posts van deze blog